Pigwy nie należy jeść na surowo, za to pod postacią przetworów jest ona nie tylko smaczna, ale i niezwykle korzystna dla zdrowia. Syropy z pigwy poleca się szczególnie w trudnym okresie jesienno-zimowym. Co jest w nim tak wyjątkowego?
Jakie korzyści daje pigwa?
Pigwa to dość niepozornie wyglądający owoc, ale kryje się w nim całe bogactwo wartościowych składników. Jest to źródło garbników, polifenoli, pektyn, cennych aminokwasów. Pigwa dostarcza też mnóstwa witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność i przyspiesza leczenie zimowych infekcji. Dzięki pigwie można szybciej pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich, a ponieważ polifenole działają przeciwutleniająco, organizm wolniej się starzeje i jest mniej podatny na rozwój chorób, w tym także na nowotwory.
Pigwa ma też dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego – pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom. Prócz tego łagodzi stany zapalne, chroni przed niedokrwistością, zwalcza bakterie i grzyby atakujące organizm.
Do czego można użyć syropu z pigwy?
Ze względu na cierpki smak, pigwa nie nadaje się do jedzenia na surowo, zresztą nie tylko smak jest problemem – surowa pigwa może po prostu zaszkodzić, zwłaszcza dzieciom i kobietom w ciąży, a jej nasiona zawierają trujące substancje. Syropy z pigwy są o wiele smaczniejsze, bardzo aromatyczne i lekko słodkawe, dlatego można nimi zastąpić cukier – smak pigwy idealnie pasuje do niemal każdej herbaty.
Robienie przetworów z pigwy jest dość czasochłonne, dlatego warto zwrócić uwagę na gotowe wyroby. Syrop z pigwy, dostępny na eterno.pl, ma w składzie tylko sok owocowy, wodę oraz niewielką ilość spirytusu, jest więc tak samo wartościowy jak przetwory przygotowywane w domu. W chłodniejsze dni pigwowy syrop wykorzystuje się głównie do przygotowywania rozgrzewających napojów, ale równie dobrze pigwa sprawdzi się jako baza do lemoniady oraz orzeźwiających drinków z alkoholem.
Dodawany do deserów, syrop z pigwy zapewni potrawom charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Warto pigwę stosować jako dodatek do owocowych kremów i ciast, bo dzięki niej smak stanie się wyrazistszy, a owocowa słodycz przestanie wydawać się mdła. Są też dania mięsne z pigwą – niewielką ilość syropu można wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu albo marynaty.