Dynamiczna zmiana temperatur jest nieodłącznym element wielu procesów i badań laboratoryjnych. W dzisiejszej publikacji prezentujemy bogatą funkcjonalność i zastosowanie zaawansowanych komór szokowych. Zapraszamy do artykułu!
Komora szokowa – co to właściwie jest?
Komora szokowa to rodzaj specjalnego narzędzia, którego podstawowym obowiązkiem jest dynamiczne ogrzewanie i schładzanie określonego przedmiotu lub produktu. Mechanizm działania całej operacji jest prosty i bazuje na wykorzystaniu dwóch odrębnych komór.
Każda z przegródek odpowiada za zapewnienie sformułowanego zakresu temperatury, która waha się od -80 do 220 stopni Celsjusza. Uruchomienie procedury oznacza przemieszczanie się specjalnego kosza z produktem pomiędzy skrajnymi strefami termicznymi. W tym momencie następuje szok cieplny badanego obiektu.
Gdzie są wykorzystywane komory szokowe?
Komory szokowe powstały, aby zaobserwować i określić sposób zachowania danej rzeczy na krańcowe odczyty termiczne. Jest to bardzo uniwersalne urządzenie, wykorzystywane w kilku najważniejszych obszarach działalności.
Kluczowym sektorem jest oczywiście branża spożywcza. Producenci żywności analizują, a następnie wykorzystują właściwości oferowanych wyrobów. Szybkie schłodzenie pożywienia zapobiega zepsuciu i wydłuża termin przydatności.
Komora szokowa jest doskonałym źródłem wiedzy oraz miejscem uzyskania kontrolowanych warunków laboratoryjnych. Pozostałe działy, w których komora szokowa znajdzie zastosowanie to sektor stoczniowy, motoryzacyjny, lotniczy, a także zbrojeniowy.
Zakup komory szokowej- na co zwrócić uwagę?
Inwestycja w aparaturę powinna być rzetelnie rozpatrzona i przemyślana. Aby oprzyrządowanie spełniało swoją misję, wybór modelu powinien być dopasowany do charakteru przyszłych projektów.
Na szczególną uwagę zasługuje zakres uzyskiwanych temperatur, a także elementy konstrukcyjne, czyli optymalny układ chłodzenia i grzałka. Również sam ruch kosza nie powinien powodować zakłóceń oraz nieprawidłowości.