Jak zrobić doskonałą polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa jest w stanie nawet zwykły deser przemienić w coś naprawdę pysznego. Jeśli oczywiście zostanie zrobiona z prawdziwej, gorzkiej czekolady i jeszcze kilku składników. Których?

Jak zrobić polewę czekoladową?

Nie korzystaj z gotowych polew czekoladowych! Możesz zrobić idealną polewę samodzielnie, używając tylko kilku składników. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznej polewy czekoladowej. My przedstawimy Ci dwa. Pierwszy bazuje na czekoladzie – najlepiej gorzkiej – i śmietance. Wlej 100 mililitrów kremówki do rondelka i zacznij ją podgrzewać. Następnie dodaj pokruszoną tabliczkę czekolady. Rozpuść czekoladę i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż całość będzie jednolita i gęsta. To tyle. Możesz też zrobić polewę czekoladową z kakao. Tutaj jednak koniecznych jest więcej składników – masło, cukier, mleko oraz właśnie kakao. Zacznij od podgrzania 100 gramów masła w rondelku. Wsyp do niego 60 gramów cukru – możesz dodać więcej, jeśli polewa ma być słodsza. Rozpuść cukier, dodaj odrobinę mleka i mieszaj jeszcze przez chwilę. Po ściągnięciu rondelka z płyty dodaj do mieszanki 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Będzie pysznie i czekoladowo!

Jak wykorzystać polewę czekoladową w akcji?

Masz już przepis na polewę czekoladową, więc przyszedł czas na wykorzystanie jej w jakimś pysznym deserze. Co proponujemy? Tort czekoladowo-wiśniowy! Możesz wykorzystać do zrobienia tego tortu gotowy biszkopt kupiony w cukierni lub sklepie bądź też zrobić go samodzielnie. Wybór należy do Ciebie. Do środka tortu zrób krem czekoladowy na bazie kremówki, czekolady oraz cukru pudru. Możesz dodać do niego także odrobinę żelatyny, żeby był bardziej zwarty. Jak go zrobić? Ubij na sztywno 250 mililitrów kremówki, dodając do niej dwie łyżeczki cukru pudru. Rozpuść dwie czekolady w kąpieli wodnej i połącz ją delikatnie z kremówką. Łyżeczkę żelatyny rozpuść w łyżce wrzątku i również dodaj ją do kremówki i czekolady. Krem jest już gotowy. Co teraz? Biszkopt przekrój i nasącz czarną herbatą. Następnie udekoruj go kremem czekoladowym i wiśniami świeżymi bądź w zalewie. Upewnij się jednak, by były pozbawione pestek. Całość natomiast polej pyszną czekoladową polewą.

Takiego tortu nie powstydziłby się nawet prawdziwy cukiernik. Koniecznie przygotuj go na urodziny, imieniny bądź inną dużą imprezę!

Redakcja dobrecechy.pl